Egy új kutatás rámutatott arra, hogy a hangyák képesek kombinálni a szilárd és a folyékony anyagok tulajdonságait, ha a túlélésükről van szó, például áradás esetén. 

így csinálj zenét mekis pohárral

A hónap elején egy figyelemre méltó videó jelent meg arról, hogyan alkotnak tutajt a tűzhangyák, hogy túléljék az árvizet. A hangyák úgy tudták ezt elérni, hogy egy olajos anyagot választottak ki magukból, ami lehetővé tette számukra, hogy lebegjenek a víz felett. Más esetekben is figyeltek már meg érdekes együttműködést a hangyák között, azonban a mostani tanulmány azt bizonyítja, hogy ez csak a kezdete a hangyák kollektív találékonyságának.

 

Dr Alberto Fernandez-Nieves, a Georgia Institure of Technology egyik kutatója több ezer hangyát helyezett egy reométerbe, az eszközbe, amelyet viszkozitásmérésre, a newtoni viselkedéstől való eltérés meghatározására, a folyadékok elasztikus viselkedésének vizsgálatára használnak. Mind az élő és a halott hangyákat letesztelték különböző sebességeken, de a megfelelő nyomásnál nem számított, hogy élők vagy holtak, mert az élő hangyák úgy csináltak, mintha holtak lennének, amikor arra kényszerítették őket, hogy áthaladjanak a reométeren. Tulajdonképpen úgy viselkedtek, mint a nem-newtoni folyadék, nyomás alatt elengedték egymást, így sokkal könnyebben átfolytak a készüléken. 

Más nem-newtoni folyadékok (például a ketchup) nyomás alatt sokkal nehezebben folynak, ezért érdekes ez a felfedezés. "A hangyáknak mintha lenne egy ki/be kapcsolójuk, amit kikapcsolnak kellően erős nyomás esetén", mondta a a tanulmány társszerője, Dr. David Hu. "Annak ellenére, hogy együtt akarnak lenni, képesek ezt elengedni és úgy viselkedni, mint a folyadék, hogy megelőzzék azt, hogy megsebesüljenek vagy meghaljanak."

"Ez a viszkoelasztikus viselkedés fémjele." mondta Fernandez-Nieves. "A hangyák ruganyossággal válaszolnak rövid ideig tartó nyomásra, de folyadékként viselkednek hosszan tartó, erős nyomás esetén."

Dr. Hu a felfedezés alapján már az öngyógyitó anyagok felfedezését vizonálja, de ettől még nyilván elég messze van az emberiség. 


Tűzhangyák utat engednek a pennynek és visszarendeződnek, ahogy elhaladt mellettük.

A videót, amiből a fenti animgif készült itt nézhetik meg:

mi történne, ha a hold a földnek ütközne?

A villáminfókért kövess bennünket a Facebookon is!